Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları : Altıncı hastalığa dikkat!
Altıncı hastalığa dikkat!
Altıncı hastalık, çocukluk döneminin ateşli ve döküntülü hastalıklarından biridir.
Genellikle süt çocukluğu döneminde, sıklıkla altıncı ve onbeşinci aylar arasında geçirilir. Hastaların %95’i üç yaşından küçüktür.
Kuluçka döneminde hastalığın herhangi bir belirtisi olmayabilir ancak bazen hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları, burun akıntısı, boğazda kızarıklık, gözde kızarıklık, boyunda ya da başın arkasında lenf bezlerinde büyüme görülebilir.
Kuluçka dönemi belirtileri viral solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile aynıdır.
Belirtileri 38 – 40 derece yüksek ateş, huzursuzluk ve iştahsızlık ile ortaya çıkar.
Ateşli dönemde havale görülme olasılığı %5-10 arasındadır. Nadiren burun akıntısı, boğaz ağrısı, karın ağrısı, kusma, ishal eşlik eder. Ağız içinde ülser görülebilir.
3-5 gün sonra ateş aniden düşer, ateşin düşmesini izleyen 12-24 saat içinde döküntü ortaya çıkar. Döküntüler gövdede başlar, boyun, yüz, üst kol ve üst bacağa yayılır. Kaşıntı, sulanma olmaz. 1-3 gün sonra döküntü solar.
Bazı durumlarda virüs, merkezi sinir sistemine yayılabilir, %10-20 oranında ateşli havale görülebilir. Bu çocukların bir kısmında sonradan döküntü görülmez. Bağışıklık sistemi zayıf çocuklarda ensefalit, meningoensefalit, hepatit, pnömoni yapabilir.
Hastanın yaşı, öyküsü, klinik bulgulara göre tanı konur. Kesin tanı için kan testi, viral kültür ya da PCR testi yapılabilir.
Bu hastalıkla karışabilecek hastalıklar şunlardır:
- Kızamık
- Kızamıkçık
- Enterovirus enfeksiyonu
- Kızıl
- İlaç reaksiyonu
Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler:
- Hastanın ateşi kontrol altına alınmalıdır. Bu amaçla ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Çocuk ince giydirilmelidir.
- Sıvı desteği yapılmalıdır.
- Genel durumu iyi olmayan, bilinç değişikliği olan, öksürük yakınmaları olan çocukların hastanede tedavisi gerekebilir.
Hastalık kış döneminde daha sık ortaya çıkıyor
Hastalık ağız ve burun sekresyonlarının kişiden kişiye bulaşması yolu ile yayılır. Mikrop sağlıklı kişilerin tükrük salgısında bulunabilir. Kalabalık ortamlarda, iyi havalandırılmayan yerlerde hızlı yayılım olabileceği için özellikle sonbahar, kış, ilkbahar aylarında görülme olasılığı daha fazladır.
Ailelerin yapması gereken davranışlar:
Yüksek ateşli çocuklar mutlaka doktor tarafından muayene edilmelidir. Aileler çocuğun ateşini sık aralıklarla kontrol etmelidir. Gerekli ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Çocuk ince giydirilmelidir. Sıvı desteği yapılmalıdır. Ağır vakalarda hastalık sinir sistemi ve solunum sistemini etkileyerek menenjit – beyin iltihabı – zatürre gibi komplikasyonlar ortaya çıkabileceği hatırda tutulmalıdır.
Hazırlayan: Çocuk Nefrolojisi /Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı.
