ıslak mendil
baba,  Babaca,  Genel,  Sağlık

Islak Mendil ‘in içinde gerçekte ne var?

Bir çok yerde verilen tekli ıslak mendil leri sürekli kullanıyoruz hepimiz. İçeriğine şöyle bir bakıca 20 küsür madde olduğunu öğrendim içinde. Üşenmedim tek tek araştırıp yazdım maddeleri buraya. Buyrun bakalım o elimizi yüzümüzü sildiğimiz ıslak mendil lerin içeriği nasıl;

(Aşağıdaki liste belki hepinizin birden fazla kere kullanmış olduğuna emin olduğum bir markanın ıslak mendil içeriği)

ıslak mendil
ıslak mendil

Aqua: Su Belkide tek zararsız:)

PEG-7 Glyceryl Cocoate:  Gliseril Kokoat (PEG-7) – Gliserol ve hindistancevizi yağından üretilen, suda çözünen, bitkisel-emülsiyon haline getirici bir ajan. Emülgatör ve hafif köpük, nazik yüzey aktif madde. Makyaj için kozmetik temizlemek için çekme, misel su. Kozmetik saflık.

Bu sentetik polimer, PEG (polietilen glikol) ve hindistancevizi yağından türetilmiş yağlı asitleri temel alır. PEG’in varlığı nedeniyle, bu bileşen 1,4-dioksan gibi potansiyel olarak zehirli imalat safsızlıkları içerebilir.

Bu sentetik polimer, PEG (polietilen glikol) ve hindistancevizi yağından türetilmiş yağlı asitleri temel alır. PEG’in varlığı nedeniyle, bu bileşen 1,4-dioksan gibi potansiyel olarak zehirli imalat safsızlıkları içerebilir. (Kaynak: Acar Kimya)

Polyesorbete 20: Formül: C58H114O26 Polysorbate 20 temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan bir yüzey aktif madde ve emülgatördür. Uçucu yağlar için mükemmel bir çözücüdür, aynı zamanda bir ıslatma ajanı, viskozite dengeleyici ve dispersiye edici olarak kullanılır.

Cocamidopropyl Betaine: Formül: C19H38N2O3: Hindistan Cevizi Yağından elde edilir. Şampuan Köpüğünü ve Kalınlığını arttırmak için Kullanılır. Deri İltihabına, Kuruluğa ve Saç  Derisi  İrritasyonuna yol açıyor. (Kaynak: zehirsizyasam.blogspot)

Glyceryl Stearate Se: Gliseril Stearat gliserin ve stearik asidin esterifikasyon ürünleridir. Gliseril Stearat, beyaz veya krem ​​rengi mum benzeri bir katıdır.

Gliseril Stearat SE, az miktarda sodyum ve / veya potasyum stearat içeren bir “Kendiliğinden Emülsiyonlaştırıcı” gliseril Stearat formudur.

Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde, gliseril Stearat yaygın olarak kullanılır ve losyonlar, kremler, tozlar, cilt temizleme ürünleri, makyaj temelleri ve temelleri, rimel, göz farı, göz farı, saç kremi ve durulamalar ile güneş ve güneş koruyucu ürünlerinde bulunur.

Neden kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır?

Gliseril Stearat, cildin yüzeyinde yağlayıcı olarak işlev görür ve cilde yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır. Ayrıca, cildin yüzeyinde bir bariyer oluşturarak derideki su kaybını da yavaşlatır. Gliseril Stearat ve Gliseril Stearat SE, emülsiyon haline getirilecek maddelerin yüzey gerilimini azaltarak emülsiyon oluşturmaya yardımcı olur.

Cetearyl Isononanoate: Paketlerinde “bitkisel yağ” yazan ürünlerin çoğunda ve kozmetiklerde palmiye yağı bulunuyor.

Üstelik de bunların etiketlerinde açıkça palmiye yağı yazması da icap etmiyor ve palmiye yağı için 200′ den fazla isim kullanılıyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda’ da yiyeceklerde fıstık, susam ve soya yağının isimlerinin açıkça yazılması zorunlu ve bunun da sebebi bu yağlarla ilgili alerjilere sık rastlanması. (Kaynak:ahmetrasimkucukusta.com)

Ceteareth-20 : Geniş bir yağ yelpazesiyle uyumlu olan o / w emülsiyonları üretmek için iyi bir yuvarlak emülgatör. Emülsiyonun stabilize edilmesine yardımcı olmak için tek başına veya en iyi diğer emülgatörler ile birlikte kullanılabilir.

Ceteareth-20 yumuşatıcı ve emülgatör olarak işlev görür. Genellikle diğer alkoller ve yağ asitleri ile birlikte kullanılır, bir çözeltiyi koyulaştırmaya çalışır ve diğer katkı maddelerinin bir çözücü içinde çözülmesine yardım eder. Ayrıca, su içinde yağ emülsiyonlarında noniyonik stabilizatör olarak işlev görür. Bu madde, kozmetikte kullanılan en yaygın yumuşatıcılardan biridir ve saç boyası, yüz nemlendiricisi, yaşlanmayı önleyici bakım, saç kremi, temizleyici, güneş kremi, eksfoliyan / fırçalama, kaş kaldırma kremi ve akne tedavisi gibi ürünlerde bulabilirsiniz.

Yağ bazlı kremleme sağlayan hammaddedir. Düşük oranlarda kullanıldığında, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların organlarda hasara ve tahrişe neden olduğu gözlenmiştir. Cilt yüzeyinden emilir. (Kaynak:Acar Kimya)

Chamomilla Recutita Flower Extract: Mayıs Papatyası ekstratı

Glycerin: Formül: C3H8O3: Gliserin, diğer adı “gliserol” de olan sıvı halde bulunan polar organik bir trihidroksi alkoldür. Hafifçe tatlı, zehirleyici olmayan bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışır; asetonda çözünür

Perfum

Tocopheryl Acetace: Formül: C31H52O3 :  Alfa-tokoferol asetat (E vitamini), hücrelerin çoğalması, protein ve henin biyosentezi, doku solunumu ve doku metabolizmasının diğer önemli süreçlerinde antioksidan etkiye sahip bir ilaç olup, kılcal damarlardaki kırılganlığı ve geçirgenliği önler, eritrositlerin hemolizini önler.

Benzyl Alcohol: Benzil alkol C6H5CH2OH formülü ile aromatik bir alkoldür. imagesHafif ve hoş aromatik kokusu olan benzil alkol renksiz bir sıvıdır. Polarite, düşük toksisite ve düşük buhar basıncı nedeniyle faydalı bir çözücüdür. Su içinde kısmen (4g/100ml) çözünür ve alkoller ve dietil eter içinde tamamen karışabilir. Benzil alkol diğer çoğu çözücülerin aksine yanıcı değildir.

Benzil alkolün kullanım alanlarından bahsedecek olursak;

Sağlık sektöründe, 6 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinlerde saç bitinin tedavisi için %5’lik benzil alkol çözeltisi onaylı olarak kullanılan bir üründür.
Farmasötik endüstrisinde düşük konsantrasyonlarda benzil alkol, damar içi ilaçları korumak için kullanılır. Cilde uygulandığında uyuşturucu etkisi olduğu için, bölgesel ağrı kesici olarak kullanılır.
Mürekkep, boya, epoksi reçine ve lakların üretiminde bir çözücü olarak kullanılır.
Kozmetik sektöründe koruyucu, çözücü (solvent), akışkanlık artırıcı, koku maskeleyici olarak kullanılır.
Gıda endüstrisinde kullanılan tatlandırıcı esterleri için öncü madde olarak kullanılır.
Fotoğraf sektöründe de yine kullanımı mevcuttur.
Nanoteknoloji de nanotellerin dielektroforetik yeniden yapılandırılması için dielektrik çözücü olarak kullanılır. (Kaynak:Kimyaca.com)

Ceteareth-12 Formül: Penetrasyon Arttırıcı olarak sınıflandırılan – cildin yapısını değiştirerek kimyasalların deriye daha derin nüfuz etmesini sağlar.Kan dolaşımına ulaşan toksin miktarını artırır.(Kaynak:acarkimya)

Cetyl Palmitate Formül: C32H64O2 Setil palmitat, palmitik asit ve setil alkolden türetilen esterdir. Bu beyaz mumlu katı madde, sperm balinalarının kafatasında bulunan, bir zamanlar çok değer verilen balmumundan olan spermacetin temel bileşeni. Setil palmitat, bazı katı lipit nanoparçacıklarının bir bileşenidir.Setil alkol ve palmitik asit esteri – bitkilerde ve hayvanlarda bulunan doğal olarak oluşan bir yağ asidi. Aynı zamanda sperm balina yağı balmumunun ana bileşenidir. Beyaz, kristalimsi, mum benzeri bir madde biçiminde gelir.

Yağlandıran ve cildi yüzeylendiren, yumuşak ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olan bir yumuşatıcı. Ayrıca şampuanlarda sürfaktan olarak, çeşitli losyonlarda ve kremlerde bir emülgatör ve koyulaştırma ajanı olarak kullanılır. Aynı zamanda çeşitli makyaj ürünlerinin dokusunu eklemeye yardımcı olur. Bu madde öncelikle yüz nemlendiricisi, temel, ruj, dudak / göz astarı, güneş kremi, yaşlanmaya karşı koruma ve kapatıcı gibi kişisel bakım ürünlerinde kullanılır.

Tehlikeli, yutulması halinde, solunduğunda. Cilt ile temasında (tahriş edici) hafifçe, göz temasında (tahriş edici) tehlikelidir. (Kaynak:acarkimya)

Citric Acid: Halk arasındaki adı limon tuzu, koruyucu olarak kullanılır.

EDTA Formül: C10H16N2O8 Etilendiamin tetra asetik asit ‘in kisaltmasidir. EDTA’nin en büyük özelligi bircok metal iyonu ile cok iyi bir sekilde kompleks olusturabiliyor olusudur ki bunu da yapisinda bulunan asetik asit gruplarindaki -OH lar ve -N lere borcludur. Ortasina aldigi metal iyonunun dört bir tarafini cevreleyebilen bir liganttir.

Dehydroacetic Acid:Koruyucu madde olarak kullanılır

Benzalkonium Chloride FormülC6H5CH2N(CH3)2RCl :Antimikrobiyal özelliği nedeniyle kullanılır. Alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır. Sürekli kullanıldığı takdirde bakterilerin direncini artırabilir.

D-Limonene C10H16: En yoğun olarak limon kabuğunda olmak üzere, turunçgillerin kabuğundan elde edilen ve bu bitkilere kokusunu veren terpen grubu bileşiklere d-limonenler denir.

D-limonenin yan etkileri
– Mide bulantısı
– Kusma
– İshal
– Alerjik cilt döküntüsü
– Astımı tetikleme (Kaynak:drozdogan.com)

D-Limonene ile ilgili görsel sonucu

Linalool: Formül: C10H18O: Linalool icin zambak kokusu demek tam dogru olmasa da, bir cok bitkide farkli  enantiomerler  halinde bulunan, zambak kokusunu andiran, ciceksi dogal bir güzel koku molekülüdür. Örnegin  kişniş  yaginin %60-70’ini linalool’un (+)- enantiomeri  olusturur.  Rasemik   karisim hali de enantiomerleri gibi zambak kokusunu andiran, taze, ciceksi bir kokuya sahip olan renksiz bir sividir. Enantiomerleri arasinda cok az da olsa bir koku farki vardir. Ester halleri ile ile birlikte, linalool, en sik kullanilan ve oldukca büyük miktarlarda üretilen güzel koku moleküllerinden biridir.

Citronellol Formül: C10H20O: Esansiyel bir yağ.

Geranlol Formül: C10H18O Geraniol bir monoterpenoid ve bir alkoldür. Gül yağının esasını teşkil eder. Birçok muhtelif esas yağlarda bulunur (Sardunya çiçeğinin yağında). Yağımsı, uçuk sarı renkte bir sıvıdır. Suda çözünmez. Organik çözücülerde çözünür. Tatlı gül kokusu vardır. Tat verici olarak ve parfümeride kullanılır. (Kaynak:Kimyasanal) İşte Avrupa Birliği tarafından etiketlenmiş 26 alerjen içerisinde

Islak mendil içerik yazısı